onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Var tredje lokalredaktion är borta

Publicerad: 8 oktober 2014, 06:11

På de senaste tio åren har var tionde lokalredaktion lagts ner. När bevakningen centraliserats riskerar landsbygden att hamna i medieskugga.


Det visar en ny rapport som Södertörns högskola gjort på uppdrag av Jordbruksverket.

Under det senaste decenniet har ett hundratal lokalredaktioner lagts ner visar rapporten. Antalet tjänster utanför huvudredaktionerna har minskat med en tredjedel under samma period. Var tredje kommun i landet har blivit av med minst en lokalredaktion.

Inte sällan beror det på att två konkurrenter börjat samarbeta och för att spara dragit in en redaktion, två exempel är Östra Småland/Barometern och Dala-Demokraten/Dalarnas Tidningar.

Men minst ett 70-tal kommuner saknar helt någon lokalredaktion.

De riksspridda dagstidningarna har också centralisterat sin verksamhet till Stockholm i allt högre utsträckning. Det är bara Dagens Nyheter och Expressen som fortfarande har anställda journalister utanför 08-området. Men även här har antalet bantats kraftigt.

Samtidigt har även TT dragit ner på bevakning, senaste 2013 när nyhetsbyrån stängde alla sina redaktioner i Norrland. Det har fått till följd att bilden av vad som händer utanför storstadsregionerna handlar om blåljusjournalist utförd på avstånd eller inte sällan har kuriosakaraktär.

 Läs hela rapporten här:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev