Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Var ska SVT och TV4 nu hämta sina profiler?

TV4:s lokal-tv har varit en plantskola som fostrat många programledare och chefer som tränat sig i tv-mediet på lokal nivå, innan de hamnade i det nationella strålkastarljuset, skriver Janne Andersson.

Publicerad: 23 april 2014, 06:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TV4

Några exempel är programledarna Micke Leijnegard, Peter Jihdhe, Linda Lindorff (fd Isaksson), Rickard Olsson, Petra Nordlund-McGahan  och Lennart Persson.

Eller SVT:s toppchefer Robert Olsson och Olov Carlsson.

Eller SVT:s Europa-korrespondent Ulrika Bergsten.

Under fem år som programchef för TV4:s lokal-tv var jag med om  att bygga upp ett nät av 16 stationer runt om i landet. Även om ekonomin var urusel och programmen inte alltid hade resurser att producera bra TV  så blev det bättre och bättre. Inte minst beroende på de många begåvade människorna på stationerna.

När så småningom TV4 och de lokala ägarna  insåg att det var lokala nyheter som programmen måste byggas kring blev det riktigt bra.

TV4 – och SVT- och även andra medier i Sverige värvade friskt begåvade människor från de lokala TV4-stationerna.

Det gällde förstås fotografer, redigerare, bildproducenter, scriptor, säljare. Men också programledare och chefer.

När jag till exempel besökte TV Botnia i Umeå på hösten 1994, som leddes och ägdes av SVT:s förre distriktschef Åke Söderlind, var Micke Leijnegard en mycket ung och  begåvad, om än lite skäggig,programledare och en av praktikanterna hette Linda Isaksson(numera Lindorff). Micke är numera en av SVT:s frontigurer som programledare i t ex Mästarnas Mästare, Gomorron och SVT-Sporten, Linda är en av TV4:s profiler och programledare för t ex Farmen och Bonde söker fru.

I Växjö på TV Sydost fanns Peter Jihde och Rickard Sjöberg och på TV Skåne Patrick Ekwall.

Peter jobbade på TV4 Sporten när vi värvade honom till TV4 Stockholm och därifrån blev han  en av SVT:s stora programledarprofiler innan han återvände till TV4 där han nu bl a är värd för Nyhetsmorgon. Hans Växjökollega Rickard Sjöberg är sen 2005 programledare för Postkodlotteriet, Patrick Ekwall är sportreporter och krönikör på TV4 och Expressen.

Och när TV4 Göteborg startades om blev Robert Olsson från Göteborgs-Posten ny redaktionschef, Lennart Persson var programledare och Ulrica Bergqvist presenterade morgonnyheterna. Robert är numera en av SVT:s högsta chefer – programdirektör för nyheter- och samhälle, Lennart är programledare för Gomorron i SVT, efter sejourer på bl a Debatt på SVT och programledare i Nyhetsmorgon på TV4. Ulrika Bergqvist blev programledare på TV4 Värmland och TV4 Stockholm och är numera ekonomipresentatör på Nyheterna i TV4.

På TV4 Norrbotten som startades lite senare fanns Liza Marklund, deckarförfattaren, Olov Carlsson, SVT-chef på nyhetsavdelningen och en av de förhandstippade till att efterträda Eva Hamilton. Dessutom Petra Nordlund( McGahan), programledare på Nyheterna och Nyhetsmorgon på TV4.

På TV4 Halland var Anders Kraft, numera nyhetsankare på TV4, redaktionschef, och en av redaktörerna hette Ulrika Bergsten, nu SVT:s Europakorre.

Säkerligen har jag gömt massor med kända och betydelsefulla namn och ännu många fler okända, men vad händer nu? Samtidigt som TV4 lägger ner sina lokala nyheter krymper SVT sitt regionala utbud.

Var ska SVT och TV4 hämta den nya kompetensen och de nya profilerna?

Och var ska dessa  lära sig de viktiga handgreppen för att bli riktigt bra?

TV4:s nedläggning av Lokal-TV är i första hand ett svek mot tittarna och den lokala nyhetsbevakningen, men också ett hån mot unga, lovande journalister och annat TV-folk.

När ska riksdagspolitikerna, ministrarna och regeringen vakna upp och kräva att TV4:s lokala nyhetsbevakning måste fortsätta.

Ska TV4 lämna tillbaka reklamtiden nu?
Janne Andersson, före detta programchef för lokal-TV på TV4 och redaktionschef på Nyheterna, Nyhetsmorgon och TV4 Stockholm samt Tittarombudsman på TV4. Startade ABC 1987.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.