Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Var fjärde journalist i Skåne har fått gå

Publicerad: 23 oktober 2013, 05:17

De skånska tidningsföretagen har minskat sina redaktioner rejält de senaste tre åren. Med ett undantag.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs DagbladMetroSydsvenskan

2011 fanns det 585 journalister anställda i Skåne enligt en rundringning som News Øresund har genomfört. I början av nästa år har 150 av dessa försvunnit.

Hådast besparingar har det varit på Kompetens i Skåne, Sydsvenskans bemmaningsföretag som skurit ner personalen med 35 procent.

Även på HD har många varit tvungna att lämna företaget. Om det nyligen annonserade sparpaketet genomförs fullt ut har 31 procent av journalisterna där fått gå de senaste tre åren.

Sydsvenskan och City har minskat med 29 procent.

Skånska Dagbladet och Norra Skånes tidningar har minskat med 15 procent.

Skånemedia (Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet) har gjort sig av med 13 procent av journalisterna.

Den enda redaktion i regionen som inte gjort några förändringar i bemanningen är Metro.

Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling, menar att situationen beror på att medieföretagens ägare inte klarat av att finansiera sina digitala produkter. Men också att läget inte är riktigt fullt så dystert som undersökningen ger sken av:

Vi ser en allvarlig förändring av arbetsmarknaden i Öresundsregionen. Samtidigt ger det inte hela bilden om man bara tittar på fasta tjänster. Mycket arbete har lagts ut på bemanningsföretag och frilansar. Journalistiken är idag lika spridd som förr och den är om möjligt ännu mera behövd.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev