Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Våld och censur möter burmesiska journalister

Publicerad: 21 september 2007, 10:09

Det våld och den censur som riktar sig mot burmesiska journalister som försöker bevaka de protester som började för en månad sedan i landet är en avskyvärd strategi, skriver Reportrar utan gränser och den burmesiska medieorganisationen i ett gemensamt uttalande.


Angreppen på den fria journalistiken har ackompanjerats av en växande propaganda i de statligt och privat ägda medierna, som kontrolleras av militärregeringen.

De två organisationerna har noterat 24 allvarliga övergrepp på press- och yttrandefriheten sedan den 19 augusti och för dessa övergrepp svarar polis, militär, medlemmar av den regeringsvänliga militian och regeringens censorer.
Reportrar utan gränser och den burmesiska medieorganisationen uppmanar medlemmarna i ASEAN (sammanslutning för de sydostasiatiska länderna) att sätta press på Burmas regeringen så att det blir ett slut på övergreppen.

Inga utländska journalister har så vitt man vet fått  visum att resa in i Burma, men många har försökt. De fåtal utländska journalister som finns i Rangoon arbetar för statliga medier i länder som stödjer Burmas militärjunta. Ett exempel är den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, som den senaste månaden rapporterat endast tre gånger om protesterna och då på ett sätt som stämmer överens med regeringen version.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev