Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Våld mot journalister under protester i Georgien

Publicerad: 24 juni 2019, 10:44

Under stora demonstrationerna i Georgiens huvudstad Tbilisi har ett flertalet journalister skadats. Nu kräver Reportrar utan gränser att händelserna utreds.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

I Georgiens huvudstad hölls det under torsdagen förra veckan stora demonstrationer efter att en person som ledde en rysk delegation talat ryska inne i landets parlament.

Under oroligheterna som följde, där demonstranter försökte storma parlamentet, har flertalet journalister skadats. Den exakta siffran är oklar. Enligt den internationella journalistorganisationen IFJ är det ett 10-tal journalister som skadats. Den  lokala organisationen Media Ethics Charter uppger dock att det ska handla om 30 journalister som skadats.

Polisen använde tårgas och gummikulor mot demonstranterna för att stoppa deras försök att storma parlamentet. Senare under kvällen användes även vattenkanoner. Det var i samband med det som journalisterna blev skadade. Bland annat ska Reuters korrespondent Maka Antidze fått ett revben knäckt av en tegelsten, skriver Media Ethics Charter.

– Det som inträffat är fullständigt oacceptabelt. Attackerna måste utredas och polisen få tydliga instruktioner om att inte att ge sig på journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande där de kräver att våldet upphör och att händelserna utreds.

2008 invaderade Ryssland Georgien och sedan dess är relationerna mellan länderna spända. Totalt skadades 160 demonstranter och 80 poliser i kravallerna.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.