Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vad ska du säga till Ola Lindholm, Thomas Mattsson?

Publicerad: 19 september 2012, 10:50

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är premiärgäst när Ola Lindholms Riktig talkshow återuppstår i början av oktober.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonOla Lindholm

Han har bett att få ställa frågor om journalistik och jag försöker ställa upp i alla relevanta sammanhang oavsett om det är enkäter med mellanstadieelever, intervjuer med forskare eller branschmedier som undrar om publiceringar. Det är viktigt att försöka vara transparent, och med Olas erfarenheter av att både vara journalist och den som bevakas kan han säkert lära mig och publiken något också.

Är du nervös inför att stå på scen med honom?

Nej, jag försöker vara tillgänglig för frågor om publicistik i allmänhet och Expressen i synnerhet. Om man är omskriven, eller tillhör en omskriven grupp, kan man förstås ha starka åsikter om mediebevakningen och det får man förstås respektera. Men det är ju inte ”Thomas Mattsson” som recenserar eller kritiserar någon eller några, det är Expressen under ledning av Expressens chefredaktör. Man ska nog akta sig för att överskatta, eller identifiera sig, för mycket med sin roll.

Han säger sig ha agg till dig. Har du något agg mot honom?

Nej, vi har aldrig träffats och jag känner inte Ola. Vi har gemensamma bekanta som säger att han är trevlig. Men Ola är inte den första, eller den sista, som uppmärksammas i nyhetsförmedlingen och jag får väl försöka utveckla det lite mer.

Tror du ni har olika uppfattning om vad som är viktigt i livet?

Det har jag ingen aning om. Vi har båda familj, men jag kanske är mer intresserad av Liverpool FC? Skämt åsido: Ola är en kändis som dessutom råkar ha varit chefredaktör, han har nog goda kunskaper om hur media fungerar och nu har dessutom nya erfarenheter som kan vara intressant att ta del av.

Tror du han kommer att fråga dig om publiceringarna när han greps med på Råsunda?

Ingen aning. Han är nog medveten om att jag inte diskuterar det som tangerar arbetsmetoder eller källskydd, men om han med utgångspunkt från sina egna upplevelser vill diskutera hur närgången journalistiken kan vara så ska jag försöka resonera kring det.

Tror du ni kommer att vara sams när du kliver av scenen?

Är det syftet med en intervju? Det tror jag varken Ola eller jag tycker, eller någon annan journalist heller, men en förhoppning är väl att vi båda respekterar varandras argument och att publiken blir lite klokare.

Ska ni försöka sända hans talkshow?

Teater Brunnsgatan Fyra får svara för hur evenemanget marknadsförs.

Ola Lindholm misstänker Expressen

I dag börjar rättegången mot Ola Lindholm

Expressen klandras för Ola Lindholm-publiceringen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev