Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utvisning av rapportör kan omprövas

Publicerad: 23 september 2005, 11:55

Rabi Nikoo, flykting från Iran, kommer förmodligen inte att utvisas. Efter det massiva trycket och uppmärksamheten från medier, frihetsorganisationer och partier verkar det som om Utlänningsnämnden tänker ompröva sitt beslut från augusti.


Det var bland annat genom Rabi Nikoo som världen fick kännedom om den misshandel som föregick den iransk-kanadensiska fotografen Zahra Kazemis död på ett sjukhus i Teheran i juli 2003. Genom hans försorg berättade den förre militärläkaren Sharam Azam om skador som tydde på att Zahra Kazemi utsatts för såväl tortyr som våldtäkt.
Sharam Azam tjänstgjorde på sjukhuset den natt som Zahra Kazemi dog.
Strax därefter flydde han från sitt hemland. För ungefär ett år sedan träffade han i Sverige  sin gamla studiekamrat Rabi Nikoo, som bland annat gjorde en intervju med honom i den persiskspråkiga radion i Sverige. Uppgifterna publicerades även av Dagens Nyheter, i en artikel skriven av tidningens förre chefredaktör Arne Ruth och journalisten Haideh Daraghi. Publiciteten fick stort internationell genomslag och väckte starka protester mot Iran.
Zahra Kazemi fängslades i Teheran då hon fotograferade demonstrationer utanför Evinfängelset. Det var den 23 juni. 19 dagar senare var hon död, som en följd av hjärnblödning enligt vad sjukhuset uppgav, men detaljerna kring dödsorsaken förblev oklara. Iranierna var däremot mycket tydliga med att de inte tänkte villfara familjens begäran att få begrava Zahra Kazemi i kanadensisk jord. Hon är nu begravd i Shiraz.
Sharam Azam lever i dag i asyl i Kanada.
Rabi Nikoo var engagerad i en regimkritisk fackförening i Iran. Tillsammans med sin hustru och sina två barn har han de senaste fyra åren vistats i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev