Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utvidgat meddelarskydd utreds

Publicerad: 26 januari 2016, 13:19

Möjligheten att stärka meddelarskyddet för privatanställda ska ses över i en statlig utredning.


Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

I utredningen Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet (SOU 2013:79) som presenterades i slutet av 2013 föreslås meddelarskydd för privatanställda inom vård, skola och omsorg.

På regeringens initiativ tillsätts nu ytterligare en utredning som ska undersöka hur förutsättningarna för meddelarskydd ser ut inom verksamheter som är helt eller delvis offentligt finansierade, men privat utförda. En särskild utredare ska därefter föreslå hur meddelarskyddet kan stärkas för dessa. Uppdraget ska redovisas senast den 2 maj 2017.

Utredningen välkomnas av Journalistförbundet, som förespråkar att meddelarskyddet ska gälla fler yrkesgrupper än det gör i dag:

Vi vill se ett lagförslag där meddelarskyddet omfattar all verksamhet som finansieras av allmänna medel. Det är viktigt att allmänheten kan få insyn i den verksamhet som bekostas via skattsedeln, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

En lag som reglerar meddelarskydd för privatanställda inom vård, skola och omsorg är att vänta även om arbetet försenats något:

Det är viktigt att lagen kommer på plats så snart som möjligt eftersom det är ett viktigt första steg mot ett utvidgat meddelarskydd, säger Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, i en kommentar.

Meddelarskyddet borde gälla alla!

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev