tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utvecklingsarbete i kläm när två webbredaktioner blev en

Publicerad: 28 januari 2010, 12:51

GÄVLE Det är inte bara fotograferna på Gefle Dagblad och Arbetarbladet som har samlats i en gemensam redaktion.  Sedan i november arbetar sex webbredaktörer för båda sajterna - med huvudsaklig placering på Arbetarbladet.

Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladArbetarbladet

Det mesta av papperstidningarnas material läggs ut på nätet. Några konkreta förslag på att minska antalet pappersartiklar – som Norrköpings Tidningar gjort och Dagens Nyheter är på väg att göra – finns inte, enligt webbchefen Lars Westin, som kommer från Arbetarbladet.

Men som alla andra funderar GD/AB mycket på hur man kan öka såväl trafiken som intäkterna på nätet. Målsättningen är att båda tidningarna ska kunna ha mer webbunikt material.

För 2010 hoppas Lars Westin att båda sajterna ska kunna stabilisera sig på nuvarande toppnivåer, 50 000-55 000 unika besökare i veckan per sajt.

–    Vårt mål är att fördubbla antalet återkommande besök och tredubbla antalet sidvisningar. Där ligger vår stora utmaning.

Att vänja sig vid att serva två konkurrerande nyhetsredaktioner har gått förhållandevis bra, tycker Lars Westin. Men han betonar att det tar tid för webbredaktörerna att vänja sig vid att jobba med ytterligare en sajt och att rutinerna för redaktionerna är annorlunda.

– Det är lätt att underskatta den omställningen och de problem det kan ge upphov till.

Det är sällan avdelningens sex medarbetare är på plats samtidigt, delvis på grund av skiftgång men också för att GD och AB fem dagar har varsin webbredaktör placerade vid respektive nyhetsdesk.

–    Det är rättvist och bra för redaktionerna, men tyvärr går det ut över vårt utvecklingsarbete. Vi hinner inte göra allt vi vill.

Som till exempel?

–    Att skapa nya inslag på sajterna och att jobba mer med läsargenererat material.

I veckan testar GD och AB att för första gången direktpublicera bilder från en hockeymatch med Brynäs – i samarbete med ett företag som också bland annat arbetar för Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Bilderna publiceras i ett bildspel för att läsarna ska kunna följa matchen i realtid inte bara i text utan också i bild.

Vad har ni mer på gång?

– Vi bygger bland annat om sajterna för att på ett bättre sätt kunna mixa redaktionellt innehåll med annonser, säger Lars Westin.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev