Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utøya-överlevare lämnar norsk tidning i protest

Publicerad: 8 januari 2018, 13:13

I höstas startade den norska nättidningen Resett, med två norska miljardärer bland investerarna. Nu hoppar journalisten Bjørn Ihler av i protest mot den islamfientliga inriktningen.


När tidningen lanserades 28 augusti var Utøya-överlevare Bjørn Ihler ett av affischnamnen. Tidningen skulle ”beskriva saker med andra vinklar än etablerade massmedier och bevaka saker som de inte vill bevaka”. Tidningen finansieras av norska affärsmän, bland andra miljardärerna Øystein Stray Spetalen och Jan Haudemann-Andersen.

Bjørn Ihler var en av de första som rekryterades till sajten. Han har en bakgrund i AUF, överlevde terrorattacken på Utøya, och har sedan arbetat i olika organisationer som jobbar mot extremism.

Nu hoppar han av eftersom han anser att tidningen inte har motsvarat hans förväntningar. ”Jag blev ständigt ombedd att publicera saker som reflekterade redaktionens ensidiga förhållningssätt till islam”, säger han till Dagens Næringsliv.

Han försökte flera gånger ta upp det med styrelsen och ledningen, men upplever att inget hände. ”Jag kände att jag var den ende på Resett som försökte stå upp mot en våg av fruktan för andra kulturer, kulturer jag har levt och arbetat med i hela mitt vuxna liv”

Sajtens redaktör Helge Lurås säger att han inte känner igen sig i allt som Bjørn Ihler säger om tidningen, men säger samtidigt: ”På den redaktionella sidan har vi själva erkänt att det blev ett för intensivt fokus på invandring och islam de första veckorna”, säger han.

Sedan september menar han att utbudet breddats till att även omfatta frågor om yttrandefrihet, politisk korrekthet och kritik mot den konsensus som råder kring global uppvärmning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.