Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna: Varför skyddar inte Säpo journalister?

Publicerad: 5 november 2013, 08:05

Säkerhetspolisen prioriterar inte hot mot svenska medier, trots att de enligt lag är skyldiga att göra så. Organisationen Utgivarna kräver nu svar på varför.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Hoten mot svenska journalister är otäcka och påtagliga. Användningen av sociala medier och Internets (reella eller uppfattade) anonymitet har bidragit till den förstärkta hotbilden. Värmlands Folkblads redaktion står under hot från ett kriminellt gäng. Profilerade skribenter på exempelvis de stora kvällstidningarna, men även mindre redaktioner runt om i landet, får ta emot dödshot för sina åsikter. Främmande personer har dykt upp på Östgöta-Correspondenten och krävt att en artikel tas bort från tidningens hemsida.

Men vad gör polisen? Inte tillräckligt, anser den tunga branschorganisationen Utgivarna, som består av Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen. Detta trots att de är skyldiga att agera.

Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna. Medierna har en central roll i demokratin och har därför rätt till särskilt skydd.

Gustafsdotter vill nu snarast få till stånd ett möte med Säpo-chefen Anders Thornberg och en redogörelse för hur han skall rätta till bristerna och sätta in resurser för att skydda hotade medier och journalister.

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News