Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna nöjda med mötet hos Säpo

Publicerad: 9 januari 2014, 11:41

Representanter från Utgivarna träffade igår Säpos och Rikskriminalpolisens högsta chefer.


Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter och ordförande Ove Joanson, Correns publisher Charlotta Friborg, TV4:s vd Casten Almqvist och Sveriges Tidskrifters ordförande Unn Edberg träffade igår de högsta cheferna på Säpo och Rikskriminalpolisen.

Det var ett riktigt bra möte. Uppslutningen visade att de tar frågan om hot mot journalister på största allvar, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter till Medievärlden.

Vilken kritik framförde ni?

Vi ifrågasatte om de tagit hoten på allvar i de exempel vi räknade upp. Deras svar var att förmågan skiljer sig på det lokala planet och att från 1 januari 2015 kommer 21 polismyndigheter att bli en vilket kommer att göra det lättare att få ihop verksamheterna.

Då framförde vi att vi står inför valåret 2014 och inte kan vänta i ett år. De förstod det och lovade att göra sitt yttersta för att förmedla och undervisa polismyndigheterna.

Vad händer nu?

Vi ska ha en fortsatt dialog, och förhoppningsvis blir det ett utbildningsseminarium med publicistiska chefer och chefer från polismyndigheterna och Säkerhetspolisen.

Diskuterade ni hotbilden?

Ja, vi var överens om att den organiserade brottsligheten blivit mer organiserad och att det lett till fler hot och ett mer hotfullt beteende.

Fick ni med er något från mötet?

Det som var viktigt för dem var att förklara hur de jobbar. Säpo upplever att de gör mycket men inte kan berätta om allt offentligt.  De uppmanade alla redaktioner och journalister som hotas att polisanmäla.

Säpo brukar ju uppmana de som hotas att inte berätta, diskuterade ni det?

Vi diskuterade hur mycket man kan berätta. Säpo förde också fram att det är bra om medierna kan beskriva vilka konsekvenser de här hoten kan få för demokratin, att vi blir bättre på att beskriva vad de kan leda till i form av självcensur och annat. Det var ett litet medskick från Säpo till branschen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev