Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna kritiserar EU-rapport

Publicerad: 23 januari 2013, 13:46

En EU-rapport föreslår att varje medlemsland inför ett medieråd med långtgående befogenheter.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Bland annat ska detta medieråd, enligt förslaget, ha rätt att döma ut böter och tvinga fram ursäkter i media. Dessutom ska det kunna ta ifrån journalister rätten att kalla sig journalister.

Rapporten har skrivits av en panel ledd av Lettlands förra president Vaira Vike-Freiberga på uppdrag av EU-kommissionären Neelie Kroes. Den innehåller rekommendationer som Neelie Kroes nu ska ta ställnig till om hon ska gå vidare med.

Det här är väldigt likt brittiska Leveson-utredningens förslag, där man också föreslår en institution som ska granska medierna. Det är olyckligt, ett integritetsspöke från EU-nivå som än en gång sprider sig, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Sverige behöver inget mediegranskande råd?

Nej, eftersom vi har ett system med ansvarig utgivare, lagstiftning och ett väl fungerande pressetiskt system. Det visade inte minst Yttrandefrihetskommittén som efter en grundlig genomgång av kränkningar kom fram till att de låg utanför det publicistiska området.

Kommer Utgivarna att agera?

Ja, och det är också vår förhoppning att de svenska EU-parlamentarikerna lyfter upp detta i fortsatta diskussioner. Det är väldigt viktigt att de svenska representanterna i EU visar att vi har ett unikt system i Sverige som sätter pressfriheten högt.

Om du skulle få ta ifrån en journalist rätten att kalla sig journalist, vem skulle du välja då?

Ingen, det är en helt orimlig tanke.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.