Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna kräver ändring i polisdatalagen

Publicerad: 15 januari 2013, 08:30

Branschorganisationen Utgivarna och nyhetsbyrån Siren vill att polisen ska kunna fortsätta lämna ut handlingar digitalt.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Polisen tolkar den nya polisdatalagen som att allmänna handlingar nu endast kan lämnas ut på papper, vilket kan strida mot offentlighetsprincipens skyndsamhetskrav, enligt Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Det är väldigt olyckligt att de gjort den här omvända tolkningen. Om polisen nu överger sitt inarbetade digitala arbetssätt är risken stor att den, med sina begränsade resurser, inte kommer att kunna uppfylla skyndsamhetskravet, säger hon.

Som exempel nämner hon att Sydöstran begärde ut förundersökningsmaterial i en uppmärksammad rättegång. Det blev 1 500 sidor som kostade tidningen cirka 3 000 kronor att få ut.

Det är väldigt olyckligt, och flera remissinstanser varnade för just det här.

Nu har Utgivarna, i samarbete med Siren, skickat en skrivelse till regeringen. Deras förslag är att det inför ett undantag för verksamheter som verkar inom tryck- och yttrandefrihetsgrundlagen.

Vad är bästa scenariot?

Det är en vanlig lagändring, så det borde kunna gå relativt snabbt. Inom ett halvår, första juli.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News