Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna: JK har fel fokus

Publicerad: 17 oktober 2013, 11:22

JK:s förundersökning för att hitta DN:s eventuella källor har fått branschorganisationen Utgivarna att reagera.


Ämnen i artikeln:

JKUtgivarna

JK inleder en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten efter DN:s artiklar om Skånepolisens kartläggning av romer.

JK ska utreda om handlingar lämnats ut på ett felaktigt sätt, och gör således inget fel, enligt Utgivarna. Att lämna uppgifter ur sekretesskyddat material muntligen är i de flesta fall tillåtet, men inte att lämna ut sådana handlingar skriftligen.

”Det måste bli tillåtet att lämna ut sekretessbelagda handlingar även skriftligt om det finns starkt samhällsintresse. Och det utan att JK ska bedöma hur handlingarna har lämnats ut. Självklart ska det bedömas från fall till fall. Det är ingen tvekan om att detta är ett av årets viktigaste journalistiska avslöjande. Ekots reportage om turerna kring Saudiarabien och FOI var också av starkt allmänintresse. Att prioritera samhällets resurser så att man väljer att undersöka vem som har brutit mot meddelarfrihet före den som har upprättat registret måste vara fel”, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

JKUtgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News