Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna förespråkar sex månaders preskriptionstid

Publicerad: 31 januari 2013, 13:37

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter kommenterar HD:s beslut att pröva utgivarens ansvar för företrädarens publiceringar.


Högsta domstolen kommer att avgöra om en ansvarig utgivare kan fällas för sin företrädares publiceringar. Målet gäller en person som stämt DN:s publisher Gunilla Herlitz.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter menar att det är orimligt att en ansvarig utgivare ska kunna ställas till svars retroaktivt för alla publiceringsbeslut som förgående ansvariga utgivare har gjort.

”Vi förespråkar en preskriptionstid på sex månader för alla yttranden i grundlagsskyddade medier, oavsett publiceringsplattform. En tidsbegränsning gällande när en domstol ska kunna ingripa mot en publicering är en fråga om yttrandefrihet. Yttranden ska bedömas i nutid och inte av framtiden. Det som var lagligt när det sades ska inte kunna bli brottsligt i framtiden. ”

Enligt Jeanette Gustafsdotter finns det dock en problematik med att artiklar har evigt liv i den digitala världen.

”Det är viktigt att betona att ansvariga utgivare ser problemet för den som känner sig drabbad. Utgivarna diskuterar åtgärder som tydligare skulle markera digitalt arkivmaterials publiceringstillfälle och vid denna tidpunkt gällande utgivaransvar. ”

HD tar upp Herlitz-målet

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.