Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna diskuterade lagstiftning i riksdagen

Publicerad: 19 april 2013, 07:50

Igår besökte Utgivarna riksdagen för att diskutera lagstiftning och mediefrågor med riksdagsledamöterna.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Från Utgivarna deltog Jan Helin och Per Hultengård (TU), Unn Edberg (Sveriges Tidskrifter), Jan Petersson (Sveriges Radio), Viveka Hansson (TV4), Olov Carlsson (SVT), Lena Allerstam (UR) samt organisationens vd Jeanette Gustafsdotter och ordförande Ove Joanson.

Helene Petersson (S) berättade att Konstitutionsutskottet ser stora svårigheter med den nya fotolagen, bland annat att den inskränker anskaffarfriheten, och att det inte är rätt version av lagtexten som är ute på remiss. ”och i stort kan jag se att man ny lagstiftning över tid med små steg inskränkt medias möjligheter att få tillgång till handlingar och material. Vi kommer under hösten i KU ha en genomgång av sekretesslagen, eftersom vi ser att mer och mer blir sekretessbelagt.” Hon bad också om Utgivarnas argument mot fotolagen ”Den pekar ju inte ut innehållet, utan bara var någonstans fotot tas?”

Jan Helin svarade att det största problemet är förutsägbarheten: ”Grundproblemet är förutsägbarheten, det är svårt att förutse vad som är brottsligt. Det är omöjligt att säga att det aldrig kommer att tas några nyhetsbilder i omklädningsrum. Nyheter är omöjliga att förutse.”

”En lösning är om man undantar fotograferingar där uppdraget är att publicera i grundlagsskyddad media, men jag kan förstå problemen med att skriva en sådan lagtext, och en stor del av nyhetsbilderna tas idag av privatpersoner.”

Moderaten Ulf Berg efterlyste mer medieetisk debatt för att han som lagstiftare inte ska behöva ingripa. ”Annars kanske saker som vi inte vill förbjuda ändå hamnar där”, sade han.

”Vi politiker måste svara på våra väljares frågor och krav, och om inte ni aktivt arbetar med frågorna för att hålla emot kommer vi att få en spillover som kommer att drabba er”, instämde moderaten Mats Johansson.

Olof Carlsson (SVT) svarade: ”Det finns ett väldigt tydligt signalvärde att vi som bransch inte bara samlats här idag utan också i en förening som Utgivarna, att vi faktiskt gemensamt tar ansvar för det svenska systemet. Det är unikt och det finns all anledning att värna det. Det finns också en risk att vi lagar problemet med de oansvariga utgivarna genom att tränga ihop de ansvariga utgivarna. Problemet är inte att vi inte tar ansvar utan att det är andra som inte gör det, och som inte lagen kommer åt. Det finns en risk att vi hamnar i de små stegens tyranni där det som vid varje enskilt tillfälle kan vara rätt och sunt riskerar att leda in oss i ett samhälle som vi inte vill ha.”

Viveka Hanson (TV4) sade att för femton år sedan publicerade tidningarna bilder på de som exempelvis råkat ut för en trafikolycka. ”Det skulle aldrig hända idag. Jag tycker att det har hänt väldigt mycket med ansvaret hos utgivarna, som visar att det självsanerande systemet fungerar. ”

Caroline Szyber (KD) frågade vad Utgivarna själva gör för att förbättra det självsanerande systemet och därmed undvika lagstiftning.

Jan Helin lyfte Thomas Mattssons initiativ att lyfta PO-fällningar i den egna tidningen, som en viktig sak.

Unn Edberg (Sveriges Tidskrifter) svarade att Utgivarnas arbete med att skapa ett gemensamt medieetiskt system är ett svar på det., ”Det som inte fungerar nu när många medier finns i många kanaler är att det är svårt att veta vart man ska vända sig. I vissa fall finns det ingenstans att vända sig. Därför är en gemensam medietik nämnd en så viktig fråga.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News