Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivare ska inte ärva ansvaret för gamla artiklar på nätet

Publicerad: 27 juni 2017, 05:17

I dag ärver utgivare ansvaret för föregående utgivares publiceringsbeslut. Men det vill regeringen ändra på.


Den ”eviga” preskriptionstiden, som innebär att utgivaren ansvarar för all information som finns i sökbara artiklar på tidningssajter och i arkivdatabaser, kan avskaffas, rapporterar Dagens Nyheter.

I dag ärver utgivare ansvaret för föregående utgivares publiceringsbeslut. Den nya utgivaren kan alltså hållas till ansvar för information i äldre artiklar som publicerades när tidigare utgivare fattade besluten.

Men nu vill regeringen ändra i grundlagen så att en ansvarig utgivare i stället får två veckor på sig att korrigera webbartiklar som är över ett år gamla.

Men Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, ser problem med regeringens förslag.

”Det här är ju en storvinst för nazist- och extremsajter som valt att inordna sig i det särskilda grundlagsskyddet. Genom att antingen gömma brottsliga texter på sajten ett år, eller genom att ställa in så att det inte går att se när texten publiceras eller genom att antedatera den, så kommer de kunna undgå ansvar för brott”, säger han till DN.

Om regeringens förslag går i genom kan grundlagsändringen ske den 1 januari 2019.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.