Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivare döms till fyra månaders fängelse

Publicerad: 2 mars 2015, 12:09

Att en annan utgivare redan dömts för samma kommentarer på en annan hemsida fråntar inte ansvaret för Nordfronts utgivare, konstaterar hovrätten.


Göta hovrätt dömer den nazistiska sajten Nordfronts utgivare Fredrik Vejdeland till fyra månaders fängelse för 28 brott i två olika mål.

I det första målet dömdes han för 27 olika uttalanden, bland annat för hets mot folkgrupp i hyllningar av Adolf Hitler och uttalanden om invandrare, somalier och romer och homosexuella samt i texten ”Död åt ZOG”, som syftar på konspirationsteorin om en judisk världssammansvärjning. Några uttalanden, de som uppmanade till våldsbrott, ansågs utgöra uppvigling. Några av kommentarerna hade utgivaren för Nordfronts föregångare Patriot.nu redan dömts för 2010.

I det andra målet döms han för hets mot folkgrupp för att han hyllat Adolf Hitler med texten ”Hitler, den störste folkhjälten i modern tid, inspirerar självklart många av oss som kämpar för nationalsocialismen” och lagt ut bilder på en hakkorsfana som satts upp. Tingsrätten ansåg att Hitlers namn är så starkt förknippat med förintelsen att uttalandet innebär en nedvärdering bl.a. av gruppen judar. ”Det har inte i målet framkommit att syftet skulle vara att föra en debatt eller liknande. Uttalandet har mot denna bakgrund överskridit gränsen för vad som kan anses utgöra en saklig kritik av gruppen judar och ska bedömas som missaktning”, skrev tingsrätten. Även hakkorsflaggan ansåg rätten var missaktande, på grund av ”hakkorsets starka anknytning till ett nedvärderande synsätt bl.a. av gruppen judar” och av ”att det i sammanhanget anges en text som ger intryck av att upphöja Adolf Hitler”.

Göta hovrätt gör ingen annan bedömning av skuldfrågan och bestämmer straffet för de 28 brotten till fyra månaders fängelse.

Förra året dömdes Vejdeland till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp i texter och kommentarer.

Döms för hets i artikel och kommentar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.