Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uppror på bemanningsbolag

Publicerad: 5 november 2014, 13:23

En otrygg journalist är en halv journalist. Det skriver fackklubben på Marieberg Media i ett stöduttalande för sin kollega på Schibsted Media.


Ämnen i artikeln:

Kompetens i SkåneMarieberg Media

De interna protesterna på Aftonbladet efter att en bemanningsanställd reporter fått en ny tjänst har spridit sig. Reporten, som före omplaceringen uttalat sig i Journalisten, flyttades från en tjänst som nyhetsreporter till att börja skriva för resebilagan.

Ett 100-tal journalister på Aftonbladet skickade ett protestbrev (Läs hela på Journalisten.se) till ledningen. Där skrev de bland annat Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara fullkomligt utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet?

Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?

Kompetens i Skåne, som ägs av Sydsvenskan, brottas med samma problem enligt den debattartikel som publicerats på Journalisten: Ett sätt för företagen att försöka mildra de ekonomiska effekterna har varit att använda bemanningsanställningar. Men det är vi som betalar priset. Otryggheten sätter sig i våra psyken och våra kroppar. När företaget i medarbetarundersökningar frågar hur vi mår, blir svaret att vi håller på att gå sönder.

Att använda arbetskraft som mänskligt dragspel har inte räddat medieföretagen eller journalistiken: det har underminerat vår trovärdighet som granskare av andra branschers villkor, det har försämrat våra möjligheter att göra bra journalistik och det gör att talanger lämnar branschen på löpande band.

Även klubben på Marieberg Media stöttar den omplacerade Aftonbladetjournalisten. Mediebranschen och tidningarna i synnerhet genomgår en tuff tid, och en omställning måste ske som ställer nya krav på produktion och bemanning. Det är alla medvetna om. Men blotta misstanken om att en anställd straffas för att ha kritiserat arbetsförhållandena på sin arbetsplats är graverande för samhällsbärande företag som Sveriges största dagstidningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev