Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Upphovsrättsavtal på Sundsvalls Tidning

Publicerad: 24 oktober 2006, 08:21

Sundsvalls Tidning har fått ett lokalt upphovsrättsavtal. Pressens avtalsråd, PAR, fattade beslut om innehåll och utformning på tisdagsförmiddagen. Avtalet gäller såväl text som bild och ger tidningen rätt till vidareförmedling till en rad tidningar, till sajter och elektroniska klipptjänster - mot en fast lönesumma.


Sundsvalls Tidnings chefredaktör Kjell Carnbro är nöjd med avtalet: det är något mer begränsat i sin omfattning än Göteborgs-Postens och ersättningen i samma nivå.
– Men vi kom långt lokalt. Jag vill säga det att klubben har varit jättebra att förhandla med. Det vi inte kunde komma överens om är det vi inte heller förfogar över, principerna kring PAR.
Avtalet har två delar, dels för text, dels för bild. Bildavtalet ersätter ett gammalt lokalt och ger fotograferna ett fast lönetillägg som bygger på utfallet av det gamla avtalet de fem senaste åren.
Det nya bildavtalet är i övrigt synkroniserat med textavtalet. Det gäller tidningarna i MittMedia-koncernen och i Mkt Media-sfären, Upsala Nya Tidning, Dalarnas Tidningar och Västerbottens-Kuriren, med Citygates sajter och elektroniska pressklipptjänster. Medarbetarna får för detta ett fast lönetillägg på årsbasis.
Journalistklubbens ordförande Leif Hjältman kallar avtalet ett tvångsavtal. Stötestenen är uppsägningsparagrafen 3:1.
– Vi kan inte klaga på klimatet med Kjell (Carnbro). Men bakom hans rygg står TU och bakom vår SJF.
Han hade velat ha frågan tillbaka lokalt, för ett försök att lösa den där, vilket skulle kunna ha fått betydelse för hela landet.
– Mest bedrövligt är att den ska förpesta avtalsrörelsen igen.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.