Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uppdrag Granskning fälls för uttalande om araber

Publicerad: 29 oktober 2018, 12:10

Uppdrag Granskning fälls av Granskningsnämnden för att ett kränkande uttalande om araber fick stå oemotsagt i reportaget om terroristen Rakhmat Akilov.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Uttalandet görs av en tidigare granne till Rakhmat Akilov efter att hon berättat att han vid ett tillfälle frågade om hon ville ha hjälp med att slänga sina sopor.

Grannen: “Jag sa ‘Nej, tack.’ Jag går. Jag vill inte kontakt i alla fall med, med arabiska. Jag orkar inte, jag är trött på folket.”
Reportern: “Men han var inte arab?
Grannen: “Ja, jag vet inte, det är samma skitjävel. Det är samma. Det är fanatic.”

Granskningsnämnden för press, radio och tv skriver i sitt yttrande att det inte ingår i nämndens uppgift att pröva frågor om hets mot folkgrupp men att den intervjuade personen gav uttryck för en uppenbart kränkande syn på personer av arabiskt ursprung. “Att detta kränkande uttalande förekom och lämnades okommenterat medför att inslaget strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.”.

SVT ska enligt sitt sändningstillstånd ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen samt när det gäller program eller inslag som kan uppfattas som diskriminerande. Det innebär att SVT inte får sända program eller inslag som är “uppenbart kränkande mot något av könen, mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning eller mot människor med olika former av funktionsnedsättningar eller sjukdomar.”

Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson intervjuas om inslaget i Resumé och svarar då på frågan om varför redaktionen gjorde en annan bedömning när det kommer till att ta avstånd från kvinnans uttalanden: “Det gjorde faktiskt reportern som gjorde intervjun. När den intervjuade kvinnan uttalade sig nedsättande om araber påpekade reportern att Akilov inte var arab. I sammanhanget tyckte vi det var intressant att höra kvinnan eftersom hon är en av de personer som passerat Akilov under hans tid i Sverige.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev