Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uppdelningen av Liberala Tidningar är klar

Publicerad: 2 april 2015, 08:19

Idag enades de tre ägarna om uppdelningen av Liberala Tidningar. Stampen tar över tryckerierna och Mittmedia och EK tidningarna.


Ämnen i artikeln:

Promedia

Liberala Tidningar ägs idag av Stampen (55 %), Mittmedia (25 %) och EK-koncernen (20 %). Som Medievärlden Premium tidigare kunnat avslöja ska Liberala Tidningar delas upp så att Stampen Media Group tar över ägandet i tryckeriverksamheten V-tab, och Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren tar över Promedia där tidningarna ligger. Nu är förhandlingarna klara.

”Affären är en viktig pusselbit i Stampens övergripande strategi att renodla medieverksamheten och samtidigt satsa på det industriella benet, genom tryckeriverksamheten. Som helägare till marknadsledande V-tab kan vi fortsätta att ta marknadsandelar och konsolidera tryckeribranschen”, säger Martin Alsander, vd och koncernchef Stampen Media Group, i en kommentar.

Promedia kommer nu att ägas av Mittmedia (55 %) och Eskilstuna-Kuriren (45 %). Där ingår tidningarna VLT, Länstidningen i Södertälje, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Nynäshamns Posten samt Örebroar’n och Södertäljeposten.

”Jag är glad över att vi äntligen är klara med uppdelningen av Liberala Tidningar. Nu startar ett nytt kapitel. Mittmedia, EK och Promedia har gemensamt stora utmaningar på våra lokala marknader och jag är övertygad om att ökad samverkan är det bästa sättet att möta framtiden”, säger Thomas Peterssohn, vd och koncernchef Mittmedia i en kommentar.

”Tillsammans förfogar vi nu över en spännande sammanhållen marknad som spänner från Nyköping i söder till Östersund och Örnsköldsvik i norr. Detta ger oss möjligheter till affärsutveckling”, säger Sören Axelsson, vd och koncernchef Eskilstuna-Kuriren.

Mittmedia och EK kvarstår som minoritetsägare i V-tab med 7 procent men dessa aktier ska avyttras till Stampen över tid. Mittmedia och EK över ägandet i den digitala byrån Adeprimo med 56,4 % respektive 39,1 %. Promedia tar över ägandet i TT (5%).

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Promedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.