Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

UNT:s Lars Nilsson jämfördes med nazist

Publicerad: 11 september 2007, 05:51

Vid en protestaktion jämfördes UNT:s chefredaktör Lars Nilsson med den nazistiska chefredaktören Julius Streicher, som avrättades efter kriget. I samma demonstration mot publiceringen av rondellhunden, deltog Jacob Johnson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.


– Jacob Johnson skar pipor i vassen och tyckte att vi var ute på hal is med vår publicering, säger Upsala Nya Tidnings chefredaktör Lars Nilsson, som själv var på platsen.

– Jag pratade vid en manifestation mot publiceringen. Jag tycker att man borde ha avstått från publicering vid en totalavvägning. Jag ifrågasätter allmänintresset och nyhetsvärderingen, och jag vänder mig emot att behovet att väcka uppmärksamhet och sensation går före det ansvar som är förknippat med yttrandefriheten, säger Jacob Johnson.

Vill du ändra något i lagen?
– Nej.

I samma demonstration förde en deltagare från Sveriges Kommunistiska Parti ett resonemang om att Der Strümers nazistiska chefredaktör publicerade grova antisemitiska teckningar och sedan hängdes när tyskarna förlorade kriget.

– Han sade inte att man borde göra samma sak med mig, men jag förstod inte varför han tog upp det i det här sammanhanget om det inte skulle vara en jämförelse med vår publicering, säger Lars Nilsson.

Även vänsterpartisten Jacob Johnson kommenterar det inträffade på sin blogg: ” Under mötet höll även en representant för SKP ett tal i vilket han jämförde UNTs chefredaktör med den nazistiska tidningsmannen Streicher som efter kriget hängdes för sina brott. SKP-aren antydde att UNTs chefredaktör kunde röna samma öde. Ett osmakligt uttalande som jag tar glasklart avstånd ifrån.”

Lars Nilsson säger att han inte känt sig allvarligt hotad, även om han fått en hel del hatbrev. Han ångrar inte heller publiceringen.

– Vi har publicerat dem, jag anser att det var relevant. Artikeln handlade om att sekulära muslimer skulle ställa ut teckningarna, och vi illustrerade artikeln med bild på rondellhunden. Publiceringens syfte var att uppmärksamma utställningen, inte att såra muslimer, säger Lars Nilsson.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev