Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Unionens varsel rör 800 på SVT

Publicerad: 7 april 2016, 11:55

SVT-medarbetare från hela landet berörs om strejken Unionen varslar om bryter ut.

Ämnen i artikeln:

SVTUnionen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Unionen och Almega har svårigheter att komma överrens i avtalsförhandlingarna, vilket gjort att Unionen nu varslar om strejk tillsammans med Sveriges Ingenjörer (Sveriges Ingenjörers varsel gäller dock inte Public Service). Måndagen den 18 april klockan 12.00 bryter strejken som berör 800 personer på SVT ut, om inte parterna kommer överrens innan dess.

Strejken omfattar alla arbetsuppgifter på SVT, SRF och Radiotjänst. Däremot görs undantag för utsändning av riksnyheterna och vissa livesa?ndningar. Bland undantagen finns också teckenspra?k, samiska och finska och la?tt svenska, samt Barnkanalen.

”Det är ett osedvanligt stort varsel som vi tar på största allvar”, säger kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till SVT:s interntidning Vipåtv.

Ett av de krav som Unionen ställt som Almega motstrider är att Unionens medlemmar ska ha rätt till flexpension. Frågan anses så viktig att Akademikerförbundet SSR i dag meddelade att de vill visa sitt stöd i frågan och därför varslar om sympatistrejk. Om inte förbunden och Almega kommer överrens före den 18 april innebär det att Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som jobbar inom de företag som berörs av Sveriges Ingenjörers och Unionens strejkvarsel går ut i strejk tillsammans med sina kollegor.

SJF:s medlemmar berörs inte direkt av varslet. Men förbundet har, enligt Vipåtv, uppmanat sina medlemmar ”att vara uppmärksamma på om företaget försöker omdisponera eller omorganisera personal och verksamhet för att på så sätt lindra effekten av den eventuella strejken”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev