torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Unga föredrar nätet istället för tv

Publicerad: 4 september 2008, 06:39

Nätet konkurrerar allt mer om tv-tittarnas tid. Det märks särskilt tidigt på kvällen, då är det gruppen som enbart använder nätet lika stor som den som enbart tittar på tv. Det visar siffror från Nordicoms Internetbarometer.


Det nyss nämnda exemplet gäller för år 2007 mellan klockan 17-19 på kvällen, där 15 respektive 14 procent av befolkningen använder nätet eller tittar på tv. Skillnaden är stor jämfört med 2003 då endast 4 procent använde nätet och 19 procent tittade på tv.

Även senare under kvällen används nätet i allt större utsträckning. Det gäller framför allt 15-24-åringarna. 2003 var 2 procent av dem ute på nätet, men såg inte på tv. Fyra år senare använder 17 procent av dem nätet på kvällarna utan att titta på tv. Dessutom har gruppen ungdomar som använder både internet och tv under en och samma kväll (mellan klockan 19 och 22) ökat, från 7 till 24 procent.

Internetbarometern visar också att i befolkningen 9-79 år har 64 procent använt nätet en genomsnittlig dag. I snitt ägnar svensken en och en halv timme åt nätet en vanlig dag. Män är ute på nätet mer än kvinnor, 68 respektive 60 procent.

Under de senaste fem åren har också skillnaden i användningstid ökat, i snitt använder män internet 20 minuter längre än kvinnor per dag.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev