Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

UD medger brister i hanteringen

Publicerad: 5 april 2019, 04:30

Den årslånga väntan som två journalister fick uppleva i kontakten med utrikesdepartementet var för lång. Det medger departementet i ett yttrande till JO.


Elva respektive 16 månader. Så lång tid tog utrikesdepartemetet (UD) på sig för att lämna ut allmänna handlingar som bland annat rörde statsrådens representationskostnader. Dokumentationen hade begärts ut av en journalist på Aftonbladet och en annan på Svenska Dagbladet.

I slutet av januari i år inledde Justitieombudsmannen (JO) en undersökning om departementets hantering av ärendet. Nu medger UD i ett yttrande till JO att man varit för långsam.

Det är inte första gången departementet får kritik för sin hantering av allmänna handlingar. JO har tidigare inlett granskning efter att det brister i diarieföringen och långa handläggningstider uppmärksammats. Och förra våren tilldelades utrikesdepartementet och Margot Wallström antipriset Årets Rullgardin av Föreningen Grävande Journalister för att myndigheten ”visat upp allvarliga brister i sin hantering av svensk offentlighetsprincip”.

Läs också

UD tog ett år på sig att lämna ut handling – utreds (2019-01-30)

Kraftig JO-kritik mot UD (2017-10-05)

JO inleder granskning av UD (2016-11-28)

Utrikesdepartementet JO-anmäls av DN (2016-10-27)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News