Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”UD måste agera kraftfullare för Dawit Isaak”

Publicerad: 3 november 2010, 09:21

Utrikesdepartementets gör inte tillräckligt för att få den fängslande journalisten Dawit Isaak fri. Deras lama insatser tyder närmast på ointresse. Det skriver Isaaks bror Esayas Isaak och journalisten Björn Tunbäck i ett debattinlägg i Expressen.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Esayas Isaak och Björn Tunbäck lämnade nyligen över ett rättsutlåtande om Dawit Isaak till EU-parlamentet, EU-kommissionen och UD. Det bygger på en genomgång av konventioner och domar i Europadomstolen som advokat Percy Bratt, ordförande i Civil Right Defenders, gjort.

Genomgången visar att både den svenska regeringen och EU måste använda alla lagliga och diplomatiska medel som finns för att få Isaak fri. Något som Tunbäck och Esayas Isaak menar att UD inte gjort.

I sin debattartikel i Expressen kritiserar de UD för att inte ha kontrollerat det faktum att EU:s bistånd till Eritrea upphört. De riktar också hård kritik mot UD för att de inte lyssnade ordentligt på den fångvaktare som i vintras flydde från det fängelse där Dawit Isaak sitter, och som hävdade att Isaaks liv är i fara.

UD måste agera snabbt, på bred front och med betydligt större engagemang och idérikedom än hittills. Innan det är försent, avslutar Björn Tunbäck och Esayas Isaak.

Läs hela debattinlägget här:

Sverige och EU är skyldiga att hjälpa Dawit Isaak

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.