Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

UD kallar upp ambassadör efter censuruttalande

Publicerad: 30 juni 2017, 05:16

Säkerhetstjänsten från Bangladesh agerade i samförstånd med utrikesdepartementet (UD) när de tvingade en frilansjournalist att radera sina bilder inne på Rosenbad. Det hävdar landets ambassadör Golam Sarwar. Men uttalandet upprör UD.


Ämnen i artikeln:

UD

I en intervju med Sveriges Radio säger Bangladeshs ambassadör att UD godkände att landets säkerhetspolis raderade av stort antal bilder som en regimkritisk frilansjournalist med pressackreditering till Rosenbad tog under det officiella mötet den 15 juni. Men UD tillbakavisar påståendet.

”Vi kommer att be ambassadören komma upp på UD imorgon för vi känner att det är viktigt när han uppfattar det så att vi framför vår syn och vår tydliga hållning i ett sådant möte”, säger UD:s kansliråd Patric Nilsson.

Utgivarnas vd och tryckfrihetsexperten Nils Funcke vill se en ordentlig utredning och anser att UD bör JO-anmäla sig själv. Också Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har uttalat sig och kallar händelsen för ”ett angrepp på våra grundläggande demokratiska principer”.

UD kommer nu att se över sina rutiner för att förhindra liknande incidenter, rapporterar SR.se.

Läs också

Journalist tvingades ta bort bilder i Rosenbad

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.