Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tystade journalist med frilansuppdrag

Publicerad: 14 januari 2013, 10:02

Under flera år betalade det statliga bolaget en pr-firma för att hålla journalisten sysselsatt, så att han inte kunde skriva kritiska artiklar.


Med hjälp av en pr-firma har DSB (De Danske Statsbaner) under flera år stoppat kritiska artiklar från den danske journalisten Lars Abild. DSB har under senare år varit ute i hårt blåsväder, framförallt på grund av misslyckade tåginköp, men också på grund av den misslyckade strategi man valt som tågoperatör i Sverige. För att motverka kritiken har bolaget byggt upp en kolossal informationsavdelning, som använder mycket otraditionella metoder i sina kontakter med journalister för att uttrycka det milt.

Lars Abild heter en av de journalister som specialiserat sig på DSB. Han har under många år gjort grundliga och kritiska reportaget om bolaget för DR (Danmarks Radio) och Ökonomisk Ugebrev.  Resultatet av detta arbete fick DSB att kontakta PR-firman Waterfront Communication, som fick i uppdrag av DSB att få den kritiske journalisten sysselsatt med annat än DSB.

Mellan åren 2009 och 2011 arbetade Lars Abild med uppdrag för Waterfront; han tjänade under denna tid en halv miljon danska kronor. Men han visste inte att det var DSB som betalade hans arvoden. Först mot slutet av 2011 började Lars Abild fatta misstanke om att DSB kunde vara inblandat. Och så rullades historien fram.

Den visades i går i Danmarks Radios tv-program 21 Söndag. Inslaget har väckt stor uppmärksamhet inte bara i mediekretsar, utan även bland politiker. Flera partier kräver nu att det görs en grundlig undersökning av det statsägda bolagets kommunikationsmetoder och hur man använder sina ekonomiska resurser.

DSB:s vd, Jesper T. Lok, har satt igång en egen granskning och vill inte uttala sig om vad som skett förrän den är klar.

Hos Waterfront avvisar man att det finns ett avtal med DSB om att begränsa Lars Abilds kritiska artiklar mot bolaget. Men i gårdagens tv-reportaget visade flera e-postmeddelanden något helt annat.

En expert i förvaltningsrätt slår fast att den metod som DSB har använt i detta sammanhang är klart i strid med lagen.

Lars Abild är inte den enda journalist som varit utsatt för gränsöverskridande kontakter från DSB:s sida. Journalister på Ingeniören (motsvarar svenska Ny Teknik) och finanstidningen Börsen trakasserades och beskrevs som otrovärdiga när de skrev kritiska artiklar om DSB.

DSB har nu tillfälligt avbrutit samarbetet med Waterfront.

Christer Källström, Köpenhamn.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.