Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tyst ledarsida för fängslade journalister

Publicerad: 13 september 2011, 04:37

Dikten Tala av Helga Henschen och en kortare text är det enda som finns på tidningen Folkets ledarsida i dag. Ett försök att uppmärksamma de svenska journalister som i dag sitter fängslade utomlands.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakMartin Schibbye

Trots att det är tveksamt om tyst diplomati någonsin har fått svenska fångar fria fortsätter svenska UD och regeringen att tillämpa denna strategi. Snart firar den tysta diplomatins misslyckande ett tragiskt tioårsjubileum i fallet Dawit Isaak, skriver Folket.

Tidningen menar också att det är rätt att trotsa UD:s resråd för annars skulle det aldrig komma några rapporter från krigsdrabbade områden: ”Vi skulle aldrig få veta hur diktaturer systematiskt kränker mänskliga fri- och rättigheter. Vi skulle aldrig få veta hur vardagen ser ut i länder där kritiska röster systematiskt tystas och dignar ner under censurens piska. Där ingen längre reagerar över en tyst ledarsida.”

Helga Henschens dikt Tala:

låt orden flyga

som svalor

till fjärran land

vägledda

av stjärnorna

som fåglar

med gröna blad i näbben

till våra systrar och bröder

i världens fängelser

de som inte kunde tiga

tala tala

det är vår skyldighet

mot dem som talade

medan de ännu

hade läppar

De skulle granska Lundin Oil

Dawit Isaak 100 dagar kvar till 10 år 

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakMartin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.