Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tyrrunan är laglig

Publicerad: 4 oktober 2018, 07:20

Hovrätten för Nedre Norrland har i går bedömt att Tyrrunan inte är straffbar som hets mot folkgrupp. Tyrrunan är den symbol som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen använder som logotyp.


”Till skillnad från vad som gäller för bl.a. hakkors anser hovrätten inte att tyrrunans närmare koppling till den nationalsocialistiska rörelsen är allmänt känd. Med hänsyn till att det inte har lagts fram något underlag om den kopplingen kan bilderna på den symbolen inte ge stöd för åtalet för hets mot folkgrupp.” skriver hovrätten.

Den åtalade nazisten döms för hets mot folkgrupp, men det är på grund av andra inlägg på Facebook.

– I frågan om Tyrrunan är domen rimlig, säger Benjamin O J Boman, jurist och expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor, till Medievärlden.

– Precis som andra mindre välkända nazistsymboler har Tyrrunan bedömts vara tillåten. Eftersom symbolen inte av gemene man kopplas samman med andra världskrigets antisemitism och folkmord, är det svårt att se att den skulle uttrycka missaktning för någon folkgrupp. Hovrättens bedömning är en rimlig avvägning mellan yttrandefrihet och skyddet mot ordningsstörningar, menar han.

Hovrättens bedömning är densamma som Justitiekanslern har gjort sedan tio år tillbaka.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev