Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Två utgivare kan dömas för samma publicering

Publicerad: 27 september 2018, 07:36

Idag börjar rättegången mot nazistiska Nordfronts tidigare ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål som står åtalad för över hundra fall av hets mot folkgrupp. Ett av fallen har dessutom ”ärvts” av hans efterträdare Markus Larsson.


Bland de 103 publiceringar som omfattas av åtalet i april fanns 91 hyllningar av Adolf Hitler i anslutning till artiklar, fem bilder på hakkors, en bild på Horsst Wessel med två hakkors, en antisemitisk artikel, och två homofobiska artiklar.

“De anmälde artiklarna och bilderna ger uttryckt för gillande av Adolf Hitler. Det finns anledning att anta att tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts” skrev dåvarande JK Anna Skarhed för ett år sedan när förundersökningen inleddes.

Emanuel Lärkestål har sedan åtalet väcktes ersatts som ansvarig utgivare av NMR-medlemmen Markus Larsson. JK har inlett en förundersökning även mot honom och Markus Larsson riskerar att åtalas för sammanlagt 48 fall av hets mot folkgrupp, skriver Juridikfronten.

Många av dessa publiceringar har han ”ärvt” av sin företrädare, och ett av fallen finns med i både åtalet mot Emanuel Lärkestål och förundersökningen mot Markus Larsson: en insändare där invandrare beskrivs som “främmande parasiter” som “förgriper sig på ursprungsbefolkningen så gott de bara kan”. Insändaren publicerades under Emanuel Lärkeståls tid som utgivare men har tillhandahållits på Nordfront även efter Larsson tog över som ansvarig utgivare. Om båda åtalas är det första gången två utgivare åtalas för samma publicering, ett dilemma med digitala publiceringar som döpts till ”arvsynden” av Sydsvenskans tidigare utgivare Hans Månson i ett diskussionsinlägg i Medievärlden.

Läs också

Utgivare åtalas för 103 fall av hets mot folkgrupp

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.