Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Två män döms för förföljelse av Jessikka Aro

Publicerad: 19 oktober 2018, 04:20

På torsdagen föll domen mot två män som stått åtalade för att ha varit drivande i den förtalskampanj som riktats mot den prisbelönta Yleredaktören Jessikka Aro. Rätten gick på åklagarens linje och fällde de två männen för förtal och trakasserier.


Efter en serie artiklar om proryska nättroll på finska internetsidor blev den finska journalisten Jessikka Aro måltavla för hatpropaganda. Nu fälls två personer för att ha förtalat och trakasserat henne.

”Det här är en stor dag för den fria journalistiken”, säger Jessikka Aro till Expressen.

Domstolen i Finland dömer den ena mannen till ett års villkorligt fängelse för olaga förföljelse. Den andra mannen, grundaren av hatsajten MV-lehti, döms till ett år och tio månaders fängelse för bland annat grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. En del av brotten har riktats mot Jessikka Aro. De två männen ska också betala 136 000 euro (motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor) i skadestånd.

Aro arbetar på det finländska public servicebolaget Yle. Förtalskampanjen mot henne startade 2014 i samband med att hon drog igång en mycket uppmärksammad granskning av ryska propagandatroll.

Läs också

Förtalskampanj växer – polisen utreder infiltration på Yle (2016-10-17)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev