Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TV4:s sponsorsbudskap fällda i kammarrätten

Publicerad: 18 februari 2009, 14:03

TV4 har ingen framgång i målen om sponsringsmeddelandena som gått från granskningsnämnden och länsrätten till kammarrätten. Domarna står fast och den sammanlagda avgiften på 1 050 000 kronor. TV4 planerar att överklaga till regeringsrätten.


Ämnen i artikeln:

SponsringTV4

Sponsringsmeddelande får inte vara utformade som reklam. Granskningsnämnden har slagit ner på TV4:s sponsorsskyltar kopplade till flera sändningar 2007: bland annat Sagan om ringen-filmerna Härskarringen och Sagan om konungens återkomst, barnfilmen Shrek och fotbollsmagasinet Förkväll.

Granskningsnämnden anser att sponsorsskyltar som visats före, under och efter programmen blandat företagsnamn och produkter, och då blir de att ses som reklam.

Granskningsnämnden har tidigare reagerat på sponsringsmeddelandena i TV4. Då begärde man ingen straffavgift. Det har man gjort i de aktuella fallen.

TV4 försvarar sig med att reglerna är otydliga, att produkter och företagsnamn meddelats neutralt, inte säljande. Och man ifrågasätter om det finns något skyddsvärt tittarintresse.

Länsrätten gick på Granskningsnämndens linje: TV4 har brutit mot lagen. De sammanlagda straffavgifterna sattes till 1 050 000 kronor.

TV4 har överklagat till kammarrätten, som dock kommit fram till samma slutsats som Länsrätten. Domarna därifrån står fast, liksom straffavgifterna.

Målen har principiellt stor betydelse. TV4 kommer att begära prövningstillstånd i regeringsrätten.

– Vi hoppas att vi ska få det, säger Ulrika Jensen, jurist i TV4.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

SponsringTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev