Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TV4 blockerar hatsajter

Publicerad: 7 oktober 2015, 11:17

UPPDATERAD Kanalen omöjliggör för en rad hatsajter att bädda in TV4:s spelare och innehåll på sina domäner.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonAftonbladetViveka HanssonExpressenTV4Jan Helin

I anslutning till att TV4 uppdaterat sin digitala publiceringsteknik har kanalen fråntagit flera hatsajter möjligheten att spela upp TV4:s material på hatsajternas egna plattformar.

Det här stoppar ingen från att kritisera vårt innehåll eller till exempel använda länkar, men vi begränsar möjligheterna för sajter med främlingsfientlig agenda att bygga sin hatretorik med hjälp av vårt tv-innehåll, skriver TV4:s programdirektör nyheter och samhälle, Viveka Hansson, på TV4:s medieblogg.

TV4 ska med regelbundenhet se över vilka hatsajter som bör blockeras:

Det finns en bred flora av grumliga sajter, bloggar och andra platser i nätvärlden. Vår blockering omfattar för närvarande några av de större och mer aggressivt tongivande. Vi ser löpande över detta, och blockeringen kan utvidgas.

Viveka Hansson säger till Medievärlden att det inte är helt lätt var gränsen ska dras för vilka sajter, men att det är något de prövar och omprövar löpande.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl till Medievärlden att Expressen har vidtagit åtgärder liknande TV4:s som tidningen hela tiden försöker optimera.

TV4 gör naturligtvis rätt, det är ju orimligt att hatsajter kan utnyttja Fyrans journalistik för att skapa plattformar för sin propaganda. Möjligheten att embedda TV4:s innehöll gör ju att sajter med en främlingsfientlig agenda kan renommésnylta och framstå som seriösa.” skriver Thomas Mattsson.

På Aftonbladet följer man TV4:s beslut noga och funderar kring eventuella egna åtgärder. Jan Helin, publisher på Aftonbladet, beskriver sina tankar om satsningen i ett mejl till Medievärlden:

”Jag tänker att det är intressant och förstår att TV4 vill dra en gräns. Men att beslutet också leder till en inte helt lätt gränsdragning om hur man ska kategorisera en hatsajt.”

Kan ni tänka er att införa något liknande?

”Jag ska fundera på det och diskutera med min redaktionsledning.”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.