Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tusen Mecomanställda kan förlora jobbet

Publicerad: 1 november 2006, 06:12

Om budgeten för det brittiska medieföretaget Mecom ska hålla under de närmaste tre åren riskerar omkring 1 000 Mecom-anställda att förlora sina jobb. Detta är slutsatsen i en rapport som utarbetats av de fackligt förtroendevalda på Mecoms tidningar. Redan nästa år kan de första neddragningarna bli aktuella.


Mecom äger tidningar i Norge, Sverige (Norrländska Socialdemokraten), Danmark, Polen, Litauen, Tyskland och Holland. På tidningarna i Norge, Danmark, Polen och Holland är det risk för uppsägningar.
I en tidningsintervju för brittiska The Independent uttalade Mecom-chefen, David Montgomery, att det inte är aktuellt att säga upp anställda inom företaget. Veckan därpå meddelade Mecom att 65 journalister och grafiker på den polska tidningen Rzeczpospolita måste sägas upp. Orsaken är bristande lönsamhet.
Journalist Kjetil Haanes, som är fackets representant i Mecom Europe, säger att detta bara visar att Montgomerys ord inte är att lita på. Haanes har redan noterat att Mecoms likviditet är mycket sämre än Orkla Medias.
Det var i somras som Mecom köpte Orkla Media för nästan nio miljarder svenska kronor. För att affären skulle kunna genomföras måste Mecom låna 70 procent av köpesumman. Det betyder att Mecom får årliga ränteutgifter på nästan en halv miljard kronor. För att klara lånen har Mecom redan tvingats sälja tidningar; bolaget sålde nyligen sina andelar i Bergens Tidende och Adresseavisen i Trondheim. Montgomery vill också sälja tidningen Kauno Diena i Litauen.
I en intervju i norska Journalisten avslöjar chefredaktör Egil Omvik på Fredriksstad Blad, som tillhör Mecom, att det var kraftigt motstånd mot att sälja Orkla Media till Mecom. Motståndet fanns hos flertalet av de anställda och i delar av ledningen hos Orkla Media.
– Vi ville påverka koncernledningen hos Orkla att vända innan det var för sent. Men det var så mycket prestige som redan lagts ned i försäljningsprocessen, inte minst från Orklas koncernchef Dag Opedals sida, att inget kunde hindra en försäljning.
Egil Omvik berättar också att Mecom redan lagt beslag på kassan på 60 miljoner kronor hos Fredriksstad Blad. Samtidigt kräver den nye ägaren en avkastning på 16 procent för tidningen nästa år.
– Det kan vi leva med, men vi är helt avhängiga av att marknaden inte faller. Jag är införstådd med att den nye ägaren har rätt till att disponera tidningens pengar som han vill. Men jag hade varit mer ”komfortabel” om pengarna stod i Oslobanken än hos en ägare som har finansiella problem, säger Egil Omvik.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.