lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Turkisk protest mot Erdogans maning till tidningsbojkott

Publicerad: 25 september 2008, 11:39

En rad turkiska pressfrihetsorganisationer protesterar mot att landets premiärminister Recep Tayyip Erdogans uppmanat sina meningsfränder att inte släppa in vissa tidningar i sin hem. Ett oacceptabelt angrepp som slår mot tidningarna, journalisterna och deras läsare, heter det i protesten.


Premiärministern och AKP-regeringen är inte nöjda med bara att ha majoriteten i parlamentet, fortsätter protestanterna. De försöker också lägga under sig alla nationella organisationer, inklusive de som står fria, och medierna. Detta är ett hot mot det demokratiska systemet.

Journalister ansvarar inför sin publik, och det ansvaret står över det ansvar som de har inför ägare och myndigheter. Journalister förväntar sig att politikerna och de som styr ett land accepterar kritiken såväl som  bravoropen, heter det.

Även om premiärministern och hans krets är  upprörd och arg över något som stått i tidningarna  har journalister rätt att begära att den styrande makten och dess överhuvud inte använder ord eller beter sig på ett sätt som lägger grunden för hat och hot.

I brevet krävs också pressfriheten stärkts genom vissa åtgärder, bland annat bör hindren för journalisters möjlighet att sluta sig samman fackligt tas bort och monopolisering av medierna motverkas

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev