Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Turkisk polis säger sig ha bevis för att Kashoggi mördats

Publicerad: 17 oktober 2018, 06:00

Efter att turkisk polis genomsökt Saudiarabiens konsulat i Istanbul uppges man ha bevis för att den försvunne saudiske exiljournalisten Jamal Kashoggi mördats.


Det var tisdagen den 2 oktober som Jamal Kashoggi, som bland annat skriver för Washington Post, gick in på sitt hemlands konsulat i Istanbul för att hämta ut handlingar inför sitt kommande giftermål. Sedan dess har ingen sett till honom. Nu uppger turkisk polis att man funnit bevis för att han mördades inne på konsulatet. Hans kropp ska därefter ha styckats.

Det saudiska konsulatet har genomgående nekat till anklagelserna och hävdat att Kashoggi lämnat konsulatet när han var klar med sitt ärende. Men i går publicerade CNN uppgifter om att Saudiarabien just nu färdigställer en rapport i vilken man medger att journalisten bragts om livet inne på konsulatet i ett förhör som urartat.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet runtom i världen och lett till en diplomatisk kris. Människorättsorganisationen Amnesty har krävt en oberoende utredning av omständigheterna kring Kashoggis försvinnande samt att resultatet av den offentliggörs. I helgen meddelade också flera mediebolag, däribland CNBC, CNN och Bloomberg News, att de bojkottar den planerade investeringskonferensen Future investment initiative i Saudiarabien i protest mot Jamal Kashoggis försvinnande.

Saudiarabien återfinns på plats 169 av 180 på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

Läs också

Saudiarabien kan erkänna Kashoggis död (2018-10-16)

Mediebolag hoppar av saudisk konferens (2018-10-15)

Turkiska myndighetskällor uppges ha bevis för journalistmord (2018-10-12)

”Vi måste återupprätta respekten för journalistiken” (2018-10-08)

Saudisk journalist misstänks ha mördats (2018-10-08)

Saudisk journalist borta efter konsulatbesök (2018-10-05)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev