Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Turkiets ambassad ville stoppa TV4-dokumentär

Publicerad: 25 april 2016, 04:35

En tjänsteman på Turkiska ambassaden ville att TV4 skulle tänka om och inte sända en dokumentär om folkmordet på assyrier 1915.

Ämnen i artikeln:

Viveka HanssonTV4

Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, menar i brevet till TV4 att han respekterar yttrandefriheten men att han hoppas att kanalen tänker över beslutet att sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet.”

TV4:s programdirektör Viveka Hansson skriver om påtryckningarna från Turkiet i en blogg:

Det här försöket av ett lands ambassad att utmana pressfriheten kommer bara några dagar efter att miljöpartiets planeringschef på utrikesdepartement försökt kohandla med SVT för att tysta kritiken mot ministern Mehmet Kaplan, som avgick efter att ha ätit middag med högerextrema Grå vargarna.

Det var även bara en dryg vecka sedan Barbaros Leyalani, vice ordförande för Turkiska riksförbundet, fick avgå efter sitt tal på Sergels torg där han ropade ”död åt de armeniska hundarna”.

Hon säger också att den utvecklingen inte går att acceptera och att det gäller att protestera mot varje försök att utöva påtryckningar som hotar yttrandefriheten.

Utgivarnas vd Per-Anders Broberg menar i ett inlägg att Turkiets ambassad anser sig kunna påverka publiceringsbeslut är knappast överraskande då Turkiet har en annan syn på pressfrihet än i Sverige:

I Turkiet pågår till exempel just nu en rättegång mot tidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och tidningens redaktionschef i Ankara, Erdim Gül. De är anklagade för att ha röjt statshemligheter, stöttat en terrororganisation och brutit mot landets antiterroristlagar.

Men avslöjandet i maj i fjol om att den turkiska underrättelsetjänsten, MIT, hjälpt till att föra in vapen till radikala islamister i Syrien, är vad vi kallar för undersökande journalistik.

Han tycker att agerandet mot TV4-dokumentären är ett utmärkt tillfälle för Sverige att förklara för Turkiet att pressfriheten i Sverige inte fungerar på samma sätt som i Turkiet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev