Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tunisien stoppade Le Monde, Libération och Le Nouvel Observateur

Publicerad: 28 februari 2007, 13:58

Utgåvor av de franska tidningarna Le Monde och Le Nouvel Observateur har bannlysts av de tunisiska myndigheterna och Libération har fått sin sajt blockerad. Anledningen är artiklar av den tunisiske journalisten Taoufik Ben Brik, som är kritisk mot president Zine el-Abidine Ben Ali.


Taoufik Ben Brik har efter tre års tystnad börjat skriva igen, vilket inte har vunnit de tunisiska myndigheternas gillande. Ingen av hans artiklar har kunnat publiceras i inhemska medier. Reportrar utan gränser säger att Ben Ali-regimen är en mästare på att filtrera nyheter och information liksom på att förhindra varje kritik mot presidenten.
Att franska tidningar hindras att komma ut i Tunisien är inget nytt. I fjol nådde tolv utgåvor av Le Monde inte fram och i år har tre inom loppet av en vecka hindrats från att nå sina läsare.
Tidningar som Charlie Hebdo och Le Canard Enchaîné har under flera år varit bannlysta i Tunisien. Libération fick sitt första distributionsförbud 1992.
För att myndigheterna inte ska anklagas för censur händer det att tidningar med misshagligt innehåll distribueras i ytterst små upplagor.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev