Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU starkt kritisk till förslag om Tsunamibanden

Publicerad: 18 maj 2009, 09:59

Tidningsutgivarna är starkt kritiska mot betänkandet om säkerhetskopiorna av Tsunamibanden. En "anmärkningsvärd osäkerhet" som inte är acceptabel som grund för ett lagförslag.


Tsunamibanden har varit en het potatis sedan de hittades i Rosenbads källare.

En kommitté har på uppdrag av justitiedepartementet gjort ett betänkande om bandens juridiska status som skickats ut på remiss.

TU stödjer alternativet att banden är upprättade och allmänna handlingar, och säger nej till förslaget att de inte skulle vara det. Det första alternativet får konsekvenser – kräver ändringar i sekretesslagstiuftningen. Men det andra alternativet kräver ändringar i Tryckfrihetsförordningen. Det säger TU absolut nej till.

Kommittén föreslår vidare att sekretess ska råda för Tsunamibanden fram till dess grundlagen kan ändras, 2011, och banden upphöra vara allmän handling. ”Krystat” och ”inkonsekvent” kallar TU detta sätt att helgardera. Så kan man inte bygga ett lagförslag, avrundar TU salvan.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.