Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU säger nej till anställningssekretess i myndigheter

Publicerad: 20 maj 2009, 02:59


Tidningsutgivarna säger nej till sekretess när högre chefer i det offentliga ska anställas - och markerar mot den försämrade insynen: Snart har vi inte offentlighet som huvudregel längre.


Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Att ansökningarna till chefsjobb inom myndigheter varit offentliga har länge skavt. Många har hävdat att en del intresserade drar sig för att söka i och med att det kan känt.

Problemet anses så stort att en utredning granskat frågan och landar i att sekretessen ska skärpas: vem som ansökt ska bara bli offentligt om det är bevisat att den berörde inte tar skada, så kallat omvänt skaderekvisit.

Parallellt inskränks meddelarfriheten vad det gäller ansökningarna.

Det blir upp till regeringen att bestämma när skärpt sekretess inte ska gälla.

Tidningsutgivarnas jurister Per Hultengård och Hanna Lind är starkt kritiska i remissvaret:

”TU konstaterar att förslaget leder till en oönskad utvidgning av sekretessen inom ett område där insynsbehovet gör sig särskilt starkt gällande. I ett öppet samhälle finns det ett uppenbart samhälleligt intresse av att medborgarna har insyn i, kan ta del av, och diskutera vilka personer som gör anspråk på att i det allmännas tjänst ytterst företräda just medborgarna. Detta är en fråga som i grunden handlar om medborgarnas förtroende och som helt enkelt inte lämpar sig för slutna processer.”

Dessutom finner TU att undersökningsunderlaget är litet, 499 telefonintervjuer.

TU markerar också med i juridiska sammanhang skarpa ord mot hur sekretess införs och skärps på område efter område:

”Vi börjar närma oss en punkt där sekretessregleringen täcker upp samhällslivet i så stor omfattning att det snart blir oegentligt att tala om offentligheten som huvudregel.”

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.