Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU om Svegfors salva mot tidningsföretagen

Publicerad: 27 februari 2017, 06:28

Marknaden är viktigare än demokratin tycker de kommersiella medieföretagen enligt Mats Svegfors. Vi är inte på något korståg mot public service, menar TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

Mats SvegforsViveka Hansson

De kommersiella medieföretagen lägger betydande resurser på att påverka politiken. Men det är viktigt att inse att bakom den kampanj som nu drivs mot public service finns inte bara rena kommersiella intressen utan också ett ofrånkomligt ideologiskt ställningstagande: marknaden före demokratin, eller med en trumpism ”The market first”.

Det skrev Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio och chefredaktör på Svenska Dagbladet samt Ulf Dahlsten som tidigare varit koncernchef för Posten på DN debatt i lördags.

Skribenterna menar också att de kommersiella svenska medieföretagens kampanj mot public service har sina rötter i det europeiska nätverket European Publishers Council där Rupert Murdoch enligt dem har ett stort inflytande.

– Vi utgår från att dagens public service-företag inte delar debattskribenternas uppfattning. Och ser fram emot en fortsatt diskussion om hur vi alla ska säkerställa behovet av samhällsviktig journalistik, och hur man skapar rimliga förutsättningar för svenska medier – fristående såväl som offentligfinansierade, skriver TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och organisationens chefsjurist Per Hultengård i ett pressmeddelande.

Där skriver de också att: ”Vi är också mitt uppe i en remissperiod från den statliga Medieutredningen. Det vore då så välgörande om det gick att föra en diskussion om ramen, villkoren och gränserna för public service-uppdraget utan att det omedelbart ska uppfattas som ett angrepp på SVT, SR och UR.”

Viveka Hansson, programdirektör på TV4 har också reagerat på debattartikeln. I sin blogg skriver hon: ”Den här typen av inlägg i debatten sätter krokben även för dem. Den tidigare vd:n för Sveriges Radio målar upp bilden av ett public service som det enda svaret på den svåra process att försvara demokratin vi alla står inför. En så grandios självbild tror jag faktiskt inte företrädarna för public service står för, vill bygga upp, eller är betjänta av.”

Ämnen i artikeln:

Mats SvegforsViveka Hansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.