onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU om det skrotade spelmonopolet

Publicerad: 31 mars 2017, 08:11

Spelmonopolet skrotas. Ett förslag TU välkomnar.– Spelbolagen bidrar med betydande annonsintäkter till medieföretagen, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.


I dag har Spelutredningen överlämnat sitt förslag till civilminister Ardalan Shekarabi. Utredaren Håkan Hallstedt föreslår där att ATG och Svenska Spels monopol skrotas.

– Spelbolagen bidrar med betydande annonsintäkter till medieföretagen, vilket i sin tur bekostar kvalitetsjournalistik. Därför är detta ett viktigt förslag, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Nu hoppas hon att de utländska spelbolagen inte lämnar den svenska marknaden.

– Desto viktigare är det då de kreven för en licens är rimliga, så att alla seriösa spelbolag som i dag verkar här fortsatt ser Sverige som en tillräckligt attraktiv marknad.

Men det finns farhågor om vissa delar i förslaget.

– Från TU har vi noterat den föreslagna skattesatsen om 18 procent och de villkor som i övrigt ställs. Det inger oro och ramarna för licensvillkoren måste därför fortsatt noga övervägas så att seriösa marknadsaktörer – och därmed annonsörer – inte skräms bort, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård.

Han påpekar också att det följer med ett ansvar vid publiceringar av spelannonser.

– TU tog därför 2015 fram en etisk rekommendation som våra medlemmar noga följer. Vi ifrågasätter utredarens kritik och anser att självreglering är bättre än lagstiftning och myndighetspåbud.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev