Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU och Utgivarna om ps-propositionen

Publicerad: 19 juni 2013, 10:03

TU:s vd Per Hultengård tycker det är bra att public service-företagens marknadspåverkan ska utredas.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTUUtgivarna

TU har länge oroat sig för public services nätsatsningar som de menar kan bromsa medieföretagens utveckling på digitala plattformar. En oro som regeringen lyssnat på och därför i propositionen om public services framtid som presenterades i dag ger myndigheten för radio och tv i uppdrag att analysera SVT, SR och UR:s påverkan på mediemarknaden och den konkurrenssituation som råder där.

Det är uppenbart att public service har en sådan påverkan. Och det är statens ansvar att se till att den verksamheten inte strider mot EU:s regler, säger Per Hultengård.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter menar att det finns behov att precisera formuleringarna om självreglering. Där står att regeringens mål inte till fullo kan nås genom systemet om självreglering.

Handlar det om att reklam, sponsring etc. måste regleras är jag positiv. Handlar det i stället om att regeringen inte tror på självreglering när det gäller publicistisk verksamhet är det olyckligt.

Så här står det i propositionen om ett gemensamt självreglerande system :

”I juni 2012 bildades en ny branschorganisation, Utgivarna. Organisationen arbetar bl.a. för en gemensam medieetisk prövning av journalistiken i pressen samt SR, SVT, UR och TV4. Utgivarna har inte tagit ställning i frågan. Arbetet med förslag till självreglering pågår således.

Kommittén har haft kontakter med Konkurrensverket angående frågan om självreglering. Enligt verket finns det generella problem ur konkurrenssynpunkt med självreglering och överenskommelser mellan bransch och myndigheter. Indirekt informationsutbyte via ett gemensamt organ kan leda till sådan samordning mellan företag som medför att konkurrensen på marknaden snedvrids och konsumenterna därmed lider skada.

Regeringen ser, liksom kommittén, generellt positivt på att aktörer inom radio och tv, däribland programföretagen, tar initiativ till självsanerande insatser. När det gäller verksamheten på internet skulle behovet av reglering genom ett effektivt system för självreglering kunna, såsom flera remissinstanser, bl.a. SVT, Svenska Journalistförbundet och TU anför, tillgodoses i vissa delar.

Regeringens uppfattning är att uppdraget till radio och tv i allmänhetens tjänst bör vara tydligt formulerat, transparent och uppföljningsbart. Regeringen anser inte att detta till fullo kan uppnås genom ett system för självreglering.

Läs propositionen i sin helhet här.

Benkö om public service-propositionen

Hamilton om public service-propositionen

Digitalradio senast om nio år

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.