lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU kräver insyn i statliga bolag

Publicerad: 16 maj 2012, 06:38

TU:s chefsjurist Per Hultengård och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kräver i ett gemensamt utspel insyn i statliga bolag.

Ämnen i artikeln:

SJFTU

En ny utredning föreslår att förvaltningen av statens 58 bolag ska överföras till två nya statliga bolag. Men offentlighetsprincipen och allmänhetens insyn gäller inte för statliga bolag. I dag utförs förvaltningen av anställda på regeringskansliet (och omfattas av offentlighetsprincipen).

? Med två professionella ägarbolag ? ett för bolag som främst ska skapa ekonomiskt värde och ett för bolag som främst ska skapa samhällsnytta ? kan denna mycket stora företagsgrupp utvecklas och prestera bättre, sade utredaren Hans Dalborg när utredningen överlämnades till regeringen i mars.

Men TU och Journalistförbundet är kritiska.

? Det här är ett insynsfientligt förslag som påminner om när de då offentligägda Post- och Televerken på sin tid med enkla riksdagsbeslut om bolagisering lyftes ut ur offentlighetsprincipen ? och därmed undandrogs medborgarnas insyn, säger Per Hultengård.

? Det misstaget ska inte upprepas. Regeringen har ett utredningsförslag sedan flera år tillbaka om att låta offentlighetsprincipen gälla i statliga bolag ? på samma sätt som den redan gäller i kommunala bolag. Nu ställs frågan på sin spets och det är dags att gå från ord till handling.

Utredningen kan läsas i sin helhet här. För en sammanfattning, se pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev