Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU fick klara besked om presstödsprocessen

Publicerad: 26 oktober 2006, 06:56

Presstödet är ifrågasatt av EU-kommissionen. Men Tidningsutgivarnas möte med kultur- och näringsdepartementet på tisdagen gav i alla fall beskedet att de två departementen inte har olika syn på den fortsatta processen.


TUs vd Barbro Fischerström och tryckfrihetsexpert Per Hultengård mötte departementsrådet Kerstin Persdotter på kulturdepartementet och Ellen Hausel Heldahl, handläggare på näringsdepartementet. Syftet med mötet var att få klarhet i hur frågan om presstödet kommer att skötas fortsatt. Kulturdepartementet har tidigare haft uppfattningen att presstödsordningen bara behöver förklaras för kommissionen medan näringsdepartementet räknar med att kommissionens underkännande måste mötas med förslag till förändringar.
– Tidningsutgivarna som organisation är helt neutral i frågan om presstödets vara eller inte vara, säger Barbro Fischerström. Vad vi ville var att få klarhet i den process som nu inletts i regeringskansliet. På det sättet var samtalet klargörande. Det framstår som alldeles tydligt att presstödet kommer att vara en öppen fråga under lång tid framöver, kanske hela 2007.
Är det olyckligt att två departement är inblandade i frågan?
– I inledningsskedet fick vi uppfattningen att de hade olika syn på vad som ska hända. Men så är det inte.
De två departementen ska nu genomlysa presstödsordningen utifrån kommissionens kritik. När det är klart, inom sex månader, tar en dialog med kommissionen vid.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.