Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU: annonsförbud hotar kvalitetsjournalistik

Publicerad: 30 mars 2015, 04:00

I dag kommer ett förslag på marknadsföringsförbud för utländska spelbolag i Sverige. Ett hot mot kvalitetsjournalistiken menar TU.


I en debattartikel i Expressen tillsammans med branschorganisationen för onlinespel skriver TU:s vd Per Hultengård att om lagen tvingar dags- och kvällspress att säga nej till spelannonser så bör de kompenseras för intäktsbortfallet:

De EU-licensierade bolagen köper varje år reklam för ett par tre miljarder kronor, varav dags- och kvällspress är en betydande satsning. Det kan jämföras med statens samlade presstöd på 0,5 miljarder kronor som i sammanhanget framstår som futtigt.

Går förslaget igenom finns det en risk att medieföretagen skriver sig utomlands:

Om staten försöker dra ifrån medierna de livsviktiga spelannonserna, då blir resultatet att man i praktiken aktivt motarbetar medieföretagens möjligheter att finansiera och bedriva kvalitetsjournalistik. Återstår då alternativet att de blir granne med de sedan tidigare bortfösta svenska spelbolagen i London och på Malta.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.