Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TT:s nedläggning påverkar bevakningen av Norrland

Vad händer med bevakningen när TT endast finns lokaliserat på de orter där landets största och starkaste redaktioner redan finns, skriver Erik Bergkvist (S), Regionstyrelsens ordförande, Region Västerbotten

Publicerad: 1 februari 2013, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TT

För några dagar sedan presenterade Tidningarnas Telegrambyrå att man lägger ner sina redaktioner längs norrlandskusten för att som det heter satsa på nya plattformar. I förlängningen kommer det innebära att den starka mediacentrering som vi redan har blir än mer perspektivlös och storstadsorienterad.

Men vem kan förmedla en lika bra och riktig norrlandsbild som en journalist som delar vardagen med det område denne är satt att bevaka. Jag tror inte du kan göra en bra analys och förstå vad som händer om du inte finns på ett ställe faktiskt. Då blir det ett nedslag, en turisttillvaro. Och det vet väl alla att när vi är turister ser vi inte riktigt, och upplever inte riktigt, det dagliga vanliga livet.

All journalistik är i grunden subjektiv, även om dess företrädare söker marknadsföra motsatsen. På en redaktion med många småbarnsföräldrar står dagis- och skolfrågor i centrum, är många på sportredaktionen hockeyintresserade så får hockeyn större utrymme och så vidare. Detta är i sig helt naturligt då varje journalist omger sig av kontaktytor som ger impulser och uppslag till artiklar och reportage.

Problemet uppstår när många journalister samlas på ett och samma ställe, när de delar vardag och värderingar. Det innebär att alla frågor speglas ur samma perspektiv och presenteras som den enda sanningen. Frågan om dubbförbud på söder räknas ofta som en viktigare nyhet än svaveldirektivets påverkan för de norrländska basnäringarna.

Genom TT-s nedläggning av sina norrlandsredaktioner kommer regionen att speglas utifrån det centraliserade perspektiv som de tre redaktionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö representerar. Det vore överdrivet förhoppningsfullt att tro att det perspektivet ger en rättvis bild av Norrland.

Tidningarnas Telegrambyrå har alltid haft uppgiften att stödja de redaktioner som inte haft möjlighet att själva befinna sig på plats. Ta TT-versionen är ett vanligt uttryck på redaktioner som inte har resurser att bevaka på egen hand.

Vad händer då när TT endast finns lokaliserade på de orter där landets största och starkaste redaktioner redan finns?

Hur breddar det mediabevakningen runt om i Sverige?

Är det bara vad som händer i stora staden som är värt att bevakas av levande journalistik?

Erik Bergkvist (S), Regionstyrelsens ordförande, Region Västerbotten

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.